PARASITE

Through analyze and study the florentine building typologies, the design borrows different extrusion types and apply them to various programs, added on to the existing
university building, which is a reconstructed 1800s private villa, to accommodate the expanding needs of space, while also increased the interaction of the campus and the rest of the city.


Partner: Suren Sivaram
Spring, 2019

Historically, Florence has had to reconcile the competing and sometimes mutually exclusive forces of history, tradition, and modernity. From Arnolfo di Cambio to Giovanni Michelucci, architects and planners have had to straddle the line between accommodation and invention, between preservation and reuse. We will position ourselves in line with these architects and their struggles. Florence exists as a remarkable record of this dialectical process and a rich source of architectural and urban design paradigms. It is the intention of this studio to explore and respond to this pedagogical tradition.

-- studio brief

ponte grazie
press to zoom
narthex
press to zoom
housing
press to zoom
rooftop logia
press to zoom
sporti
press to zoom
towers
press to zoom
1/1

analysis for florentine "extrusion" types

site plan.jpg

site plan

The design maintains while extends the existing structure, adding the different interlocking "boxes" on top of the existing academic building, which is mainly used for the school of architecture. In the following diagrams, different color represents different programs, and the void between the shifting gaps forms two terraces that open to the city. The shifting boxes are therefore wrapped by a double-layered framed shell that allows diffused light in, while also brings unity to the project.

ezgif-7-2c5d66bb1c48.gif

diagram showing how different programs are added on-to the existing Villa

a3-iso2-in-01.jpg
A3-ISO1-out-01.jpg

axon drawings without and with the facade shell

1.JPG
2.JPG
SEC1-01_edited.jpg

section drawings

persp1-01_edited.jpg

view from the public street

A3-perspective3-01.jpg

balcony at the entrance of studio space

persp4-01.jpg

model making space on the top floor

DSC_1985.jpg

study model